Knihy

 

Hubneme s rozumem v praxi

Hubneme s rozumem v praxi - Glykemická kuchařka

Iva Málková, Jaroslava Štochlová; Smart Press 2007

Glykemická kuchařka je určená pro všechny, kteří mají zájem o zdravou výživu, a těm, kteří chtějí hubnout bez pocitu hladu. Obsahuje konkrétní tipy a recepty na snídaně, obědy a večeře s nízkoenergetickou hodnotou a výhodným poměrem živin, vhodné pro hubnutí a udržení váhy. Umožňuje aktivní výběr jídelníčku pro celou rodinu dle vlastní chuti, bez zatěžování počítáním kilojoulů. Důležité je zaměření na glykemický index potravin a způsoby jeho snižování.

 

Zdravá výživa a hubnutí

Václava Kunová; Grada Publishing 2008

Obecná informovanost o problematice zdravé výživy je v současné době již na velmi vysoké úrovní. Stále se však objevují mnohé nejasnosti, které vyplývají často z protichůdných informací v různých médiích. Tato kniha vznikla z nějvětší části na základě podnětů a dotazů čtenářů internetových stránek Společnosti STOB, zčásti klientů kurzů snižování nadváhy či individuální poradny snižování nadváhy. Většina dotazů se tedy zabývá souvislostmi zdravé výživy a hubnutí. Čtenářský zájem se však soustřeďuje i na výživu v dětském věku, v těhotensví a při kojení, pitný režim, výběr zdravých druhů tuků apod. Knihu doplňují tabulky obsahu některých látek v potravinách (vláknina, sodík, cholesterol a další) a rozbor řady jídelníčků s uvedením možností pro jejich zlepšení.

 

Víno jako lék

Víno jako lék

Roger Corder; Euromedia Group 2007

Sklenka červeného vína denně pro zdraví
Ovoce, ořechy a čokoláda součástí diety
Aktivní život až do stáří.
Nejnovější informace podložené výzkumem

 

 

Vitaminy a minerály v kostce

Vitaminy a minerály v kostce

Karen Sullivanová; Slovart 1998

Přehled vitaminů a minerálů a jejich význam pro lidské tělo. Popis příčin nedostatku i přebytku a také dávkování. Příčiny dravotních obtíží a jejich následné zmírnění za pomocí vitaminů a minerálů. Bohatě ilustrováno.

 

 

 
Lékařství a léčitelství

Lékařství a léčitelství

Vladimír Hůna; Petrklíč 2000

Tato publikace je již třetí z encyklopedické řády Co, jak a proč. Byla vydána na přání velkého množství čtenářů. Kniha Lékařství a léčitelství obsahuje více jak tisíc otázek a dopovědí pro každého, kdo se zajímá o své zdraví.

 

 

Vaříme zdravě při revmatizmu

Vaříme zdravě při revmatizmu

Friedrich Bohlmann, Prof.Dr. Gernot Keysser; Vašut 2007

Cítíte bolesti v kloubech, při sebemenším dotyku ve svalech, kostech a vazivu? Revmatizmus sice nevyléčí žádná dieta, ale výběr správných potravin pomáhá zmírnit bolesti, uleví kloubům a zvýši požitek ze života. A díky nejnovějším poznatkům pro to všichni můžeme doma něco udělat.

 

  

Doplňky stravy

Ing. Ivan Mach, CSc. a kol.; Svoboda servis 2004

Komplexní přehledná příručka zpracovaná podle skupin doplňků stravy je určena pro širokou čtenářskou veřejnost. Postihuje všechny potenciální uživatele (sport, stáří, únava, alkohol a kouření atd.) Dává návod, jak se v nepřehledné škále potravinových doplňků orientovat, jaké je působení jednotlivých přípravků a jejich komponent na lidský organismus a jak je užívat. Na základní otázku, zda užívat, či neužívat doplňky stravy publikace odpovídá na základě přesvědčivých argumentů kladně. Publikace by měla sloužit farmaceutům, lékařům, dietním sestrám a dietologům, odborným prodejcům doplňků stravy, sportovcům a všem, které zajímá problematika konvenčních i alternativních přístupů k výživě a jejímu doplňování.

 

Doplňky stravy na našem trhuDoplňky stravy na našem trhu

Ing. Ivan Mach, CSc. a kol.; Svoboda servis 2006

Publikace obsahuje všechny doplňky stravy a prostředky podpůrné terapie z rostlinné a živočišné říše, popřípadě aktivní látky v nich obsažené, abecedně seřazené s vymezením jejich pomocné funkce ve výživě, prevenci a ochraně zdraví a s údajem o obvyklém dávkování vycházejícím z denní doporučené dávky. Dále obsahuje hesla související s použitím doplňků stravy nebo prostředků podpůrné terapie.

 

 

Jak jíst a udržet si zdraví

J.Astl, E.Astlová, E.Marková; Maxdorf 2009

Kniha vznikala s cílem přiblížit čtenářům jednoduchý a přirozený způsob posílení vlastního zdraví. Za posledních 100 let bylo popsáno mnoho nových poznatků o vitaminech a minerálech, ale především o zdravé výživě, která může zabránit vzniku řady onemocnění. V první části knihy se autoři soustředí na výživu a výběr zdravých a výživově hodnotných potravin. Druhá část se věnuje mikroživinám, jejich známým účinkům v metabolismu člověka a také jsou zde popsány základní zdroje těchto látek v potravě. Dále jsou rozebrány některé účinky probiotik a přírodních látek. V poslední části je popsán zdravý a vyrovnaný jídelníček, sestavený nejen z pohledu energetického, ale také z hlediska volby potravin. Potraviny jsou vybírány s důrazem na pestrou a vyváženou stravu, dostupnou na trhu v ČR, a na potraviny s minimálním využitím chemických přídatných látek, s podporou tzv. ekologické produkce.