Výživa

Naše strava se skládá především ze tří základních živin - bílkovin, tuků a sacharidů - které se štěpí na menší a jednodušší částice.  Ty se pak díky enzymům, hormonům a jiným látkám vstřebávají do těla a prostřednictvím krevního oběhu jsou podle potřeb organismu dopravovány na různá místa v těle.

Vedle základních živin stravu mohou tvořit i další látky jako např. voda, vitamíny, minerální látky, apod.

zeleninaTím že přijímáme stravu, přijímáme vlastně energii. Různé živiny mají také různou energetickou hodnotu. Zásadní je poměr mezi příjmem a výdejem energie. Pokud je vyšší příjem, nevyužitá energie se v těle hromadí a ukládá ve formě tukových zásob. V takovém případě se jedná o nadváhu (v pokročilém stádiu obezitu). Pokud je vyšší výdej nad příjmem, pak dochází k úbytku hmotnosti. Ale pozor, ne vždy se jedná o úbytek tuku. Tělo může čerpat energii i z bílkovin, tedy ze svalové hmoty. Pro účely úspěšného hubnutí ztrátou tukové tkáně je tedy velmi důležité náš jídelníček především správně upravit, ne jen omezit množství přijímané stravy. Velice důležitý je také pohyb.

Hodnotu energie ve stravě měříme v jednotkách kcal (kilokalorie) nebo kJ (kilojouly). Platí že:

1 kcal = 4,185 kJ  (zaokrouhleně počítáme 4,2 kJ)