Vitamíny

 Vitamíny patří spolu s minerály mezi tzv. mikroživiny. Vedle makroživin jako jsou sacharidy, tuky, bílkoviny a voda, tvoří nezbytnou součást lidského jídelníčku. Vitamíny jsou organické sloučeniny, které si až na pár vyjímek tělo nedokáže vyrobit samo a musí je proto přijímat prostřednictvím stravy.

 V lidském organismu mají vitamíny vliv téměř na všechny jeho funkce. Plní především funcki katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se také na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů a mají významný vliv například i na správnou funkci imunitního systému.

 

Existuje 13 základních typů vitamínů. Jejich základní dělení spočívá v jejich rozpustnosti.

 

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamín A (axeroftol, např. A1=retinol)

Vitamín D (kalciferol, antirachitický vitamín)

Vitamín E (tokoferol)

Vitamín K (fylochinon, antihemoragický vitamín)

 

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamín B1 (thiamin, příp. aneurin)

Vitamín B2 (riboflavin)

Vitamín B3 (niacin, nebo také vit. PP)

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Vitamín B6 (pyridoxin)

Vitamín B9 (BC, kyselina listová, příp. folacin, folát)

Vitamín B12 (kobalamin)

Vitamín C (kys. L-askorbová)

Vitamín H (biotin, nebo také vit. B7)

Vitamín PP (nikotinamid, niacin, neboli vit. B3) Označení PP znamená ProtiPellagrový vitamín) 

 

Další „Béčka“, která se již za vitamíny nepovažují. Jejich označení je zastaralé

B4 (adenin)

B7 (biotin) – jedná se o vitamín. Dnes se však označuje jako vit. H

B8 (inositol)

B10 (kys. para-amino-benzoová: PABA)

B11 (cholin)

B13 (kys. orotová, nebo také lipoová)

B14

B15 (kys. pangamová)

B16

B17 (amygdalin, příp. laetril) – sice obsahuje kyanid, ale ten rozkládá enzym rhodanáza. Má příznivé účinky na imunitu a je velmi účinný při léčbě rakoviny (je obsažen např. v jádrech meruněk) 

HYPOVITAMINÓZA 

Při částečném nedostatku vitamínů dochází k hypovitaminóze. Nejčastěji se vyskytuje u lidí kteří konzumují jednostrannou nezdravou stravu, nebo u osob s nedostatečným stravováním (porucha příjmu potravy), alkoholiků a lidí s onemocněním trávicího ústrojí. Mohou se projevit příznaky jako únava, poruchy koncentrace, zesláblost, zhoršení psychického stavu, bolesti hlavy, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, vyrážky, ekzémy (a jiné změny na pokožce), ale například i zažívací potíže (žaludeční i střevní).

Nedostatek vitamínů může souviset i se zvýšeným výskytem infekčních onemocnění, což je důsledkem snížené imunity.

 

 AVITAMINÓZA

Naprostý nedostatek některého z vitamínů způsobuje avitaminózu. V takovém případě se mohou objevovat poruchy funkcí organismu ale i velmi vážná onemocnění. V ČR se avitaminóza vyskytuje zcela vyjímečně. Dojít k ní však může  např. při poruše trávení, poškození střevní mikroflóry, při poruše žláz s vnitřní sekrecí, nebo také při nekrytí zvýšené potřeby vitamínů, např. při užívání léků působících antagonisticky vůči vitamínům. 

Nedostatek:

vitamínu A způsobuje nyktalopii (šeroslepost, noční slepota)

thiaminu (vit. B1) způsobuje beri-beri

niacinu (vit. B3) způsobuje pelagru

vitamínu B5 je příčinou syndromu tzv. „pálících nohou“

kobalaminu (vit. B12) vede ke zhoubné anémii (chudokrevnost)

vitamínu C způsobuje kurděje (skorbut)

kalciferolu (vit. D) způsobuje rachitidu (křivice)

vitamínu K způsobuje krvácení

 

HYPERVITAMINÓZA 

Opakem avitaminózy je hypervitaminóza. Jedná se tedy o nadbytek vitamínů v těle. Dochází k předávkování nebo otravě vitamíny. K hypervitaminóze může dojít především u vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K, které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku, na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě, kdy tělo jejich přebytek může ihned vyloučit ledvinami, tedy močí. Proto se u nich hypervitaminóza projevuje jen zřídka.

- Vitamín C má ve velkých dávkách výrazné projímavé účinky

- Pro vitamín B6 platí, že dávky 2-10 g denně mohou vést k neurologickým poruchám.

- Hypervitaminóza A je toxická a způsobuje praskání a krvácení rtů a podrážděnost. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, u nichž může způsobit poruchy vývoje plodu, a u malých dětí.

- Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.

- Hypervitaminóza E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy.

 

Antivitamín (též antagonist vitamínu) je přirozená nebo syntetická látka, která ruší funkci nebo absorpci vitamínů.

 

Následující tabulka udává doporučenou denní dávku (DDD, z angličtiny RDA) vitamínů pro českou populaci dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin. Toto množství je určeno pro průměrného zdravého člověka. U ostatních osob se nároky na potřebu vitamínů mohou lišit, např. zvýšená potřeba při zdravotních potížích, atd. Vitamíny jsou řazeny dle množství.

 Vitamín                                    Množství          Jednotka

B12                                         1                      μg

D (kalciferol)                            5                      μg

H (biotin)                                 150                  μg

B9 (kys.listová)                        200                  μg

A (retinol)                                800                  μg

B1 (thiamin)                             1,4                   mg

B2 (riboflavin)                          1,6                   mg

B6 (pyridoxin)                          2                      mg

B5 (kys.pantothenová)             6                      mg

E (tokoferol)                            1                      mg

B3 (PP, niacin)                          18                    mg

C (kys.L-ascorbová)                 60                    mg

U vitamínu K (fylochinon) není pro ČR stanovena doporučená denní dávka, ale v zahraničí se pohybuje DDD vit. K okolo 90 μg u žen a 120 μg u mužů.

 

Některé vitamíny, např. A, C, E jsou zároveň i antioxidanty, které v těle eliminují vznik volných radikálů. Při nedostatku těchto antioxidačně působících vitamínů (ale i antioxidačních minerálů) dochází v těle k nepoměru mezi volnými radikály a antioxidanty které je neutralizují. Tehdy mluvíme o tzv. oxidačním stresu.

Pokud jíme pestrou a dokonale vyváženou stravu, přísun vitamínů a minerálů by měl pokrýt naši denní potřebu. Přesto tomu tak u velké většiny lidí není. Navíc v naší stravě mohou chybět látky, které se v našich zeměpisných podmínkách vyskytují jen zřídka, jako například jód z mořských ryb. Proto je nutné více či méně častěji doplňovat vitamíny (i ostatní látky) formou doplňků stravy.

 

Vyšší potřeba vitamínů může nastat například v těchto situacích

  • zvýšená fyzická nebo psychická zátěž
  • nevyvážená či jednostranná strava
  • pokud dochází k horší vstřebatelnosti vitamínů

 

Měli bychom brát v úvahu i fakt, že v potravinách dochází ke ztrátě vitamínů a to např. v těchto případech

  • skladování potravin (např. mražení,…)
  • tepelná úprava
  • zpracování

 

Proto bychom měli vždy dbát na čerstvost potravin a při jejich tepelné úpravě je zbytečně nepřevářet, nepřepékat, apod. Například místo vaření zeleniny ve vodě ji uvařte v páře. Místo dlouhého smažení ji zkuste jen orestovat, atd.

 

  •